Fraaie verzameling in Karl May-stad

Schietende indianen en cowboyws in Duits Bos


Harry Muller 1



Karl May met een van
zijn beroemde kostuums.

RADEBEUL - Karl May, de Duitse schrijver van Indianenboeken en schepper van Winnetou en Old Shatterhand, overleed in 1912 in zijn villa in de stad Radebeul bij Dresden. Maar nog steeds zijn er rond deze stad tientallen Karl May-clubs die enkele malen per maand bijeen komen en de avonturen uit de boeken van Karl naspelen. Je moet niet vreemd opkijken, wanneer je daar tijdens het weekeinde schietende Indianen en cowboys in de bossen ziet.

Radebeul wordt niet ten onrechte de Karl May-stad van Duitsland genoemd. In de villa is nu een museum ondergebracht met een fraaie verzameling van tenten, kleding, wapens en gebruiksvoorwerpen van verschillende Indianenstammen, vooral uit Amerika. Toen Karl May zijn boeken schreef, had hij dit werelddeel nog nooit bezocht. Pas op latere leeftijd reisde hij er eens naar toe.

Miljoenen
Directeur René Wagner 2 van het museum in Radebeul: “In totaal zijn er honderd miljoen boeken van Karl May verkocht, die verschenen zijn in 37 talen. Kostbare exemplaren zoals zijn eerste boeken, zijn hier tentoongesteld. Zijn verhalen waren aanvankelijk alleen te lezen op losse blaadjes. Er is hier ook een oud boek uit Nederland met de titel ‘De pelsjager van den Rio Pecos’. Verder hebben we hier Indianenpakken die de schrijver zelf droeg en zijn geweren in allerlei vormen en maten. De kamer in de villa waar Karl zijn gasten ontving, is helemaal origineel gebleven.”

Na de dood van de schrijver werd de Karl May-stichting opgericht, die in de loop van deze eeuw veel over de Indianen verzamelde. In de tuin achter de villa werd zelfs een blokhut gebouwd, die de naam ‘Villa Bärenfett’ kreeg. Twee echte totempalen zijn ook in de tuin te vinden.

Wens
Het museum trekt jaarlijks zo’n 90.000 bezoekers, maar in het verleden waren dat er meer. René Wagner wil daarom nieuwe activiteiten ontwikkelen om de bezoekersstroom weer op gang te brengen. Zijn grote wens in het inrichten van een historisch verantwoorde saloon, waarvoor anderhalf miljoen gulden nodig is. Dat geld is er helaas nog niet.

In het voorjaar komen fans van Karl May steeds weer naar Radebeul. Vorig jaar telde men 30.000 bezoekers. Daar waren ook echte Indianen bij, die tijdens het festival hun dansen demonstreerden.

INLICHTINGEN: Karl May Museum, Karl May Strasse 5, Radebeul, telefoon 0049-351-8373010. U kunt het museum ook vinden op internet: www.karl-may-museum.de



Ook oude Nederlandse boeken zijn
in het museum tentoongesteld.



[1]In: De Telegraaf, 19 december 1998.
[2]René Wagner (* 20 maart 1950) was van 1986 tot 2013 en in 2020 directeur van het Karl-May-Museum in Radebeul.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website