Biografie over Karl May groot succes in de DDR

(anoniem) 1


OOST-BERLIJN (DPA, ANP) – De eerste biografie die in de DDR is verschenen over de bekende Duitse schrijver Karl May is een groot verkoopsucces. Dat zegt de uitgever van ‘De man die Old Shatterhand was’ van Christian Heermann.
De weverszoon Karl May (1842-1912) bereikte een ongekende en nog steeds voortdurende populariteit als de schepper van het Apacheopperhoofd Winnetou en diens blanke bloedbroeder Old Shatterhand. Zij werden mede dankzij Mays pakkende en eenvoudige stijl onsterfelijk.
De avonturenromans van Karl May speelden onder meer in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en op de Balkan. De meeste landschappen, die daarin vaak tot in detail worden beschreven, had de schrijver echter nooit gezien.
Mays ster rees zodanig dat in de Westduitse stad Bamberg een Karl May museum is ingericht. Daarnaast bestaat sinds 1969 in Hamburg het Karl-May-Gesellschaft, dat zich bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek naar het leven en werk van de schrijver.
In 1965 schreef de Westduitser Hans Wollschläger een wetenschappelijk biografie over Karl May. Heermann zegt aan zijn karwei te zijn begonnen omdat sindsdien ‘ontstellend veel nieuwe gegevens over May bekend zijn geworden’.


[1]In: Trouw, 27 januari 1989.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.