Postzegels

M. Arvis 1



IN DE WERELD van de Postzegel kan men vele merkwaardigheden tegenkomen. Bij de voorbereidingen van dit artikel stuitte ik ook deze keer op zo’n geval, dat, mijns inziens, de moeite waard is om aan de vergetelheid te worden ontrukt. Op 12 februari 1987 gaven de Posterijen van de Duitse Bondsrepubliek een zegel uit van 80 Pfennig ter herdenking van de 75-ste sterfdag van Karl May.
Zijn voor de tegenwoordige jeugd Arendsoog en Witte Veder 2 de echte helden uit het Verre Westen, van de onmetelijke prairievlakten in Amerika, voor de ouderen onder ons zijn Old Shatterhand en Winnetou de grootsten onder de groten van het Wilde Westen. In werkelijkheid zijn het of waren het de nagenoeg onsterfelijke scheppingen van de rijke fantasie van de Duitse jeugdschrijver Karl May, die op 25 februari 1842 te Hohenstein-Ernstthal 3 in Sakson geboren werd.
Het literaire gehalte van Karl Mays reis- en avonturenromans mag dan van twijfelachtig gehalte zijn, zelfs de grootste criticus zal moeten toegeven, dat Karl May door zijn eenvoudige stijl de jeugd ongemeen wist te boeien. May reisde in zijn boeken uitgebreid door de Balkan in Europa, door het Midden-Oosten en door het Verre Westen van Noord Amerika. De in deze gebieden aanwezige landschappen beschreef hij tot in details, ofschoon hij in zijn leven nimmer deze streken met eigen ogen gezien had.
In de tegenwoordige tijd zou Karl May geen voet meer aan de grond krijgen. De overdreven zwartwit-tekening van zijn hoofdpersonen – zijn helden kenden geen gebreken – zou in onze dagen niet meer aanslaan. De moderne mens wil ook de zwakke kanten, de schaduwzijden van de voortrekkers kennen. Volgens de hedendaagse mode mag niemand boven de grauwe massa uitsteken. Gebeurt dit toch, dan wroet men net zo lang tot men een reden gevonden heeft om ook deze hoogvlieger genadeloos af te schieten.

Deense zegel

Old Shatterhand en Winnetou stonden altijd tegenover schurken en de laatstgenoemden ontkwamen nooit aan hun gerechte straf. De verzamelde Werken van Karl May, die tussen 1892 en 1932 zijn uitgegeven, omvatten een zeventigtal dikke delen. In Bamberg is een heus Karl May-museum ingericht, waarin men o.a. een aantal gebruiksvoorwerpen kan bewonderen, die aan de denkbeeldige Old Shatterhand en Winnetou hebben toebehoord.
Karl May overleed op 31 maart 1912 4 te Radebeul bij Dresden. Van Karl Mays boeken zijn vooral bekend: De Berenjagers, Van Bagdad naar Istanbul, Winnetou (3 delen), De Schat van het Zilvermeer en In het land van de Mahdi. De tweede merkwaardigheid voor vandaag is te vinden op een Deense zegel van 26 februari 1987, uitgegeven ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Deense konsumentenbond. U mag met behulp van een vergrootglas een prijskaartje bekijken. Het is een erg misleidend prijs-etiket. Immers: voor 20 gram van een bepaald artikel betaalt u ƒ. 2,80 en voor 1 kilogram van hetzelfde artikel behoeft u maar ƒ. 14,- neer te tellen.
Crazy gewoon, want volgens Bartjes is nog altijd 50x20 gram=1 kilogram. Zou zo’n prijskaartje ergens in een supermarket staan, dan waren binnen één dag alle pakketten van 1 kilogram uitverkocht. Hoe zit dit raadseltje in elkaar? Heel simpel. De naam prijsetiket is volkomen fout. Het is een postzegel met een frankeerwaarde van 2,80 öre. Dat is in Denemarken het gangbare tarief voor een brief van 20 gram. Wenst u echter in dit Europese land een pakket te verzenden van 1 kilogram zwaarte, dan kost u dat 14 öre. Persoonlijk zet ik mijn pet af voor deze leuke vondst van de ontwerper T. Hensen. (wordt vervolgd)


[1]In: Amigoe, 4 juni 1988.
[2]Arendsoog alias Bob Stanhope en zijn indiaanse vriend Witte Veder waren figuren uit de Arendsoog-serie van Jan Nowee (* 17 juli 1901 , † 9 oktober 1958) en later diens zoon Paul Nowee (* 25 juni 1936 , † 30 september 1993).
[3]De stad Hohenstein-Ernstthal bestaat pas vanaf 1 januari 1898 door de samenvoeging van Hohenstein en Ernstthal; Karl May werd op 25 februari 1842 geboren in Ernstthal.
[4]30 maart 1912. Alhoewel dat in Curaçao-tijdrekening inderdaad 31 maart was.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website