Winnetou springlevend in groene Sauerland

door Nico van Vliet 1


WIE MOCHT DENKEN dat Winnetou en zijn bloedbroeder Old Shatterhand, de helden uit de indianenboeken van de Duitser Karl May, voorgoed in het wassenbeeldenmuseum zijn bijgezet, zit er helemaal naast. Zij léven!
Dat is althans het geval voor de immense stromen bezoekers, die in het fraaie openluchttheater van Elspe in zuidelijk Sauerland (West-Duitsland) de opvoeringen van ‘De schat van het Zilvermeer’ bijwonen. Een spektakel van de eerste orde, waarbij het edele en het goede – de zinnebeelden van Karl May – hoog in het vaandel staan.
Overvallen op trein en postkoets, vuurgevechten, door de ruiten van een saloon vliegende boosgewichten en – als imponerend sluitstuk – een plotsklaps uit de (natuurlijke) rotsen opduikende waterval vormen enkele ingrediënten van deze groots opgezette show, die de aandacht van jong en oud ruim twee uur gevangen houdt. Compleet met toejuichingen voor de helden en luid boe-geroep voor de boeven...
Het is betrekkelijk snel gegaan in Elspe. Eens een uitermate rustig dorpjetemidden van een golvende natuur, waar de plaatselijke toneelvereniging voor debewoners jaarlijks één of ander stuk opvoerde. Nu de standplaats van de Karl May Festspiele, die tijdens het zomerseizoen in totaal zo’n 350.000 bezoekers trekken. Kortom: van een aardige hobby tot een professioneel evenement, waarmee men regelmatig ook in het buitenland veel succes boekt.Indiaantje spelen. Hier tijdens ‘een wilde jacht op de postkoets’.
Hieronder: De helden van het Westduitse Elspe: directeur Jochen Bludau (links)
als Old Shatterhand en Michael Renz als Winnetou.

FOTO: KARL MAY FESTSPIELE

Dagtaak

„Wij brachten aanvankelijk klassieke stukken, zoals Wilhelm Teil. De publieke belangstelling begon op zeker moment echter, vooral door de steeds sterkere groei van de televisie, terug te lopen. Er moest iets gebeuren. We zijn toen naar nieuwe mogelijkheden gaan zoeken. En zo kwamen wij terecht bij de boeken van Karl May, die, volop kansen boden hier spektakelstukken op te voeren” zegt onderwijzer Jochen Bludau, één van de drijvende krachten achter het spektakel.

Bludau, voorzitter van de toneelclub, kreeg het er druk mee: de boeken bewerken, de rol van Old Shatterhand vertolken en – na de eerste éclatante successen – ook nog eens directeur van de onderneming. Want de toneelclub is een echt bedrijf geworden. De actieve clubleden zijn namelijk ook de aandeelhouders van de florerende Western Country GmbH, die het theater met alle gebouwen, winkels, restaurants, paarden, voertuigen en al het andere materieel beheert. Enkele tientallen leden hebben er een hele of halve dagtaak aan.

De Karl May Festspiele, met om de vier a vijf jaar een geheel nieuwe produktie, worden gehouden op een natuurlijk toneel met een lengte van 96 meter en een diepte van 34 meter tegen een tot 25 meter hoogte oplopend decor. De rotsformatie maakt het allemaal nog imponerender. Zoals nu met de twintig meter hoge en tien meter brede waterval, die maar liefst 750.000 liter water verstouwt. Trouwens, ook het ‘western-treintje’, dat vroeger in Oostenrijk normaal dienst heeft gedaan, past uitstekend in deze entourage.

Stunts

Tientallen door ‘indianen’ bereden paarden flitsen om de haverklap over het ‘toneel’. Daarbij zorgen de Cascadeurs de Paris, een groep goedgetrainde waaghalzen, voor stuntwerk. Weer of geen weer, de show gaat altijd door. Het publiek, ruim vierduizend mensen per voorstelling, zit immers droog. Op banken onder een machtig tentdak, een getrouwe kopie van het Olympisch stadion in München. Dat publiek bejubelt Michael Renz, de opvolger van de ook van vele indianenfilms bekende acteur Pierre Brice, als Winnetou en vooral Jochen Bludau als Old Shatterhand als een soort nationale helden...
Volgens het officiële programma zijn er tot en met zondag 6 september zo’n zeventig voorstellingen van ‘De schat van het Zilvermeer’ gepland. De belangstelling hiervoor is, afgaande op de voorverkoop, enorm. Jochen Bludau houdt dan ook al rekening met tenminste twintig extra opvoeringen.

Echte indiaan

Wie minimaal één uur voor de aanvang van de voorstelling ter plekke is, kan gratis genieten van een aantrekkelijk voorprogramma. Bijvoorbeeld de echte Cherokee-indiaan Buffalo Child Long Lance, die dansen en oude gewoonten van zijn stam demonstreert. Voorts Sigi Long met zijn marionettentheater en de band-The Greenhorns met countrymuziek (beide uit Praag) alsmede een ruitershow doorde Cascadeurs de Paris. Ook kan er een ritje met het westerntreintje worden gemaakt.
Eten en drinken voor schappelijke prijsjes kan in de western saloon, die twee verdiepingen met in totaal vierhonderd zitplaatsen telt. De glazen bier en whisky glijden er, geheel in stijl, heen en weer over de zestien meter lange bar.
De entreeprijzen variëren van DM 8,50 tot DM 14,50 voor kinderen en van DM 11,00 tot DM 18,50 voor volwassenen. Voor nadere informatie en reserveringen kan men terecht bij: Karl May Festspiele, 5940 Lennestadt 12, Elspe, West-Duitsland, telefoon 09.49.2721.1451. Elspe ligt aan de weg van Olpe naar Winterberg. De route naar het openluchttheater is overal met borden aangegeven.Het parkeren is er gratis.


[1]In: Het Vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad, 25 juli 1987.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.