Karl May krijgt gedenkteken in DDR

anoniem 1


BERLIJN – Karl May, de geestelijke vader van de prairie-helden Old Shatterhand en zijn Indiaanse vriend Winnetou, heeft in Oost-Duitsland een officieel gedenkteken gekregen. Ter gelegenheid van de 75ste sterfdag van de schrijver is in de „Villa Shatterhand” in Radebeul bij Dresden een gedenkteken onthuld.
Het Oostduitse persbureau ADN meldde dat Klaus Schumann, de voorzitter van de Karl May-stichting, de tot 1983 verketterde May nu prees als een schrijver, wiens literaire, werk bij de jeugd in de DDR talrijke nieuwe aanhangers heeft gevonden. Dit blijkt ook uit de belangstelling voor het Karl May-museum in Bamberg, dat het afgelopen jaar door 265.000 mensen werd bezocht.
Het werk van May, die in 1842 als arbeiderszoon werd geboren in Hohenstein-Ernstthal dat tegenwoordig deel uitmaakt van de gemeente Karl M arxstadt, was in de DDR tot 1983 verboden. Pas toen gaven de autoriteiten toe aan de niet te stuiten belangstelling voor zijn verhalen, die in West-Duitsland en daarbuiten al zo lang werden verslonden. Na 1983 is het verzameld werk van May in Oost-Duitsland in zeven delen opnieuw uitgegeven, en wordt het officieel tot het literair erfdeel van de DDR gerekend.
Een belangrijk thema van Mays Old Shatterhand-verhalen was de ondergang van de Indianen die door de oprukkende blanken werden uitgemoord en van hun woonplaats verdreven.


[1]In: Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, 2 april 1987.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.