In de wereld van Karl May


Koos Smedes 1
OLD SHATTERHAND (links) en Apache sluiten een plechtig verbond op de Karl May-spelen in Bad Segeberg.

Zelfs brandende huifkarren rollen in deze vakantieweken het toneel op van het openluchttheater in het Westduitse Bad Segeberg, waar op vrijdagen, zaterdagen en zondagen de Karl Mayspelen worden opgevoerd.

Tal van helden uit de boeken van Karl May verschijnen hoogst persoonlijk voor het voetlicht zoals Winnetou en Old Shatterhand. Veel rollen worden vertolkt door Indianen, in het dagelijks leven circusartiesten in Hongarije.
Behalve de brandende huifkarren komt ook een arend in actie. Begeleid door de Beierse valkenier Müller, staat hij borg voor dramatische scènes.
En natuurlijk zijn er de gangsters. „Die komen tussen het publiek te voorschijn”, vertelt organisator Klaus-Hagen Latwesen 2, „en dat geeft heel wat opwinding. Jawel, we betrekken de bezoekers op die manier bij het spel op het toneel. De mensen kijken ook hun ogen uit als Winnetou zomaar tussen het gangpad naar voren rijd.”

Olieprins

De Karl Mayspelen, waarin ook twintig paarden optreden en waarbij het geknal en gegil niet van de lucht zijn, worden tot en met 1 september elke vrijdag en zaterdag om 15 en 20 uur opgevoerd en op zondagen om 15 uur. Dit jaar staat De Olieprins op het programma.

Kaartjes

Boekhandels, VW-kantoren en reisbureaus in de streek verkopen de kaartjes, evenals uiteraard het openluchttheater aan de Am Kalkberg in Bad Segeberg, 04551-571. Wie vanuit ons land belt draait eerst 0949 en laat de “0” van het Duitse nummer vervallen.
Prijzen: voor volwassenen DM 16,50, (pakweg achttien gulden) tot DM 10,50. Voor de jeugd t/m 15 jaar DM 13,50 tot DM 8,50.

Bad Segeberg ligt in Sleeswijk Holstein, het uiterste noorden van West-Duitsland. Neem de autosnelweg van Bremen langs Hamburg, richting Kiel ( E 3, A7). Even voorbij Hamburg is de uitrit naar Bad Bramstedt, waar Bundesweg 206 u in 25 kilometer naar Bad Segeberg voert.
Nog wat noordelijker ligt Neumünster, met een heel interessant textielmuseum aan de Parkstrasse 17: geopend maandag tot en met vrijdag van 7.30 (heel vroeg dus) tot 16 uur. Zondags 10-13 uur. De toegang is gratis.
Er wordt onder meer uitgebeeld hoe in tal van landen het weven wordt bedreven en ook is er te zien wat voor kleren de mensen droegen in de Bronsttijd en in de IJzertijd. Dat was tussen 1500 vóór tot vierhonderd jaar na het begin van onze jaartelling.• EEN HEUSE WINCHESTER-BUKS is een
onmisbaar onderdeel van de uitrusting van
de nèt-echte Apache, Klaus-Hagen Latwesen,
die ook voor de organisatie zorgt.[1]In: Algemeen Dagblad, 20 juli 1985.
[2]Klaus-Hagen Latwesen (* 26 juni 1940) speelde in 1973, 1975 en van 1981 t/m 1987 de rol van Winnetou bij de Karl-May-Spiele in Bad Segeberg; bovendien was hij in de jaren ’80 scenarioschrijver, regisseur en intendant bij diezelfde spelen. In 2002 ensceneerde bij als regisseur „Der Schut” bij het natuurtheater Greifensteine in Ehrenfriedersdorf in het mooie Ertsgebergte.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website