Bijeengelezen – Karl May in de DDR

(anoniem) 1


Tot voor kort gold de schrijver Karl May (1842-1912), schepper van de beroemde Indianenverhalen met Winnetou en Old Shatterhand, als een dekadente kapitalistische auteur. Hij is nu echter opgenomen in de eregalerij van helden en pioniers van de DDR. In februari is in Radebeul bij Dresden een Karl May-museum geopend in de „Villa Shatterhand”, waarin Karl May van 1896 tot zijn dood in 1912 heeft gewoond. Tot dusver was er alleen een museumpje ingericht in de „Villa Berenvet” in de tuin van de „Villa Shatterhand”, dat jaarlijks al vele duizenden bezoekers trok.

Tot 1982 was Karl May in de DDR een culturele „onpersoon”. In de officiële encyclopedie van Oost-Duitsland stond in 1955 nog over hem geschreven: „Karl May schreef spannende, maar onwaarachtige Indianenverhalen en soortgelijke dingen (meer dan vijftig boeken) met religieus-sentimentele en nationalistische strekking.” Men heeft nu echter ontdekt, dat Karl May ook vooruitstrevende trekken had en zelfs al een vriend van de vrede was- De communist Karl Liebknecht hield van zijn werk en de vredesstrijder Albert Einstein vond alleen Mays reisverhalen maar verteerbaar.

In „Villa Shatterhand” is een permanente expositie over leven en werk van Karl May ingericht. Er zijn ondermeer drie legendarische geweren van zijn romanhelden te zien, waarbij de „zilverbuks” en de meer dan tien kilo zware „berendoder”. Mays werken zijn tot dusver al in 25 talen vertaald en er zijn meer dan vijftig miljoen exemplaren 2 van gedrukt.


[1]In: Leeuwarder Courant : hoofdblad van Friesland, 10 mei 1985.
[2]In precies deze zelfde rubriek in precies deze zelfde krant stond op 28 november 1982 nog te lezen dat er 60 miljoen exemplaren van Mays werk waren verkocht.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.