Indianen expositie van start

anoniem 1


Indianen: een woord dat in Nederland veel mensen aanspreekt De één herinnert zich de Indianenboeken die hij vroeger las. Anderen denken aan de Amerikaanse stammen met eigen culturen die, zeggen zij, moedwillig worden vernield.

GALERIE

Boekhandel/galerie Belrose aan de Mauritsweg 41a in Rotterdam heeft er een kleine maar fijne tentoonstelling over samengesteld. De expositie bestaat uit een aantal voorwerpen uit particuliere verzamelingen en uit een inzending van het Rotterdamse museum voor land- en volkenkunde: kleding, aardewerk, sieraden enzovoort. Ruim veertig olieverfschilderijen van de Tsjechische dissident Petr M. Sadecky 2 brengen op weer andere wijze de uiteenlopende cultuurpatronen van Noord- en Zuidamerikaanse Indianen onder de aandacht; de schilderijen zijn in bruikleen afgestaan door het Karl May Verlag in het Westduitse Bamberg.

BOEKEN

De tentoonstelling wordt op interessante wijze ondersteund door een groot aantal boeken over allerlei aspecten van het Indiaanse leven: godsdienst, geschiedenis, gebruiken en niet te vergeten de kunstnijverheidstechnieken. Diverse van deze boeken – in prijs variërend tussen vijf en vijftig gulden – maken het ook voor Europeanen mogelijk zich de Indiaanse handwerk- en vlechttechnieken eigen te maken. De impuls tot zelf doen die deze tentoonstelling daardoor heeft, wordt nog versterkt door werkstukken van de Rotterdamse kunstenares Rietje Koot 3. Na haar reizen door Noord- en Zuid-Amerika verstond zij de kunst om de Indiaanse handvaardigheden in haar schilderijen en applicatiestukken toe te passen.

Vaak is iemand aanwezig namens de NANAI: de Nederlandse Actiegroep Noord-Amerikaanse Indianen. Kamgras 23, in Rotterdam, die het Nederlandse volk wil inlichten over de huidige situatie van de Indianen in de Verenigde Staten en Canada. De tentoonstelling loopt tot eind maart. Openingstijden: op maandag van 13.00 tot 17.00 uur, van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zondags gesloten. Toegang gratis.



Een van de blikvangers op de tentoonstelling is een als Indiaan aangeklede etalagepop. Volwassenen zullen overigens langer stil staan bij andere zaken op de kleine maar belangwekkende expositie in Rotterdam, zoals schilderijen uit het Karl May Verlag in Bamberg, boeken en antiek.





[1]In: Algemeen Dagblad, 3 maart 1978.
[2]Onder het pseudoniem Roy Paul Drake heeft Petr Milos Sadecký (* 4 januari 1943, † 9 juli 1991) o.a. de voorkanten van Gesammelte Werke nr. 44, 53 en 71 t/m 74 en zeven boekenleggers ontworpen.
[3]Rietje Koot is of was een (mij) onbekende Rotterdamse kunstenares.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website