Cinerama – Gungala. De Maagd v/h oerwoud

anoniem 1


Na de gladiatoren-, sterke mannen- en agenten-films, waarmee de Italiaanse producenten Europa en de wereld jarenlang veroverden, kwam de western in opmars.
Vreemd genoeg waren het dduitse producenten die de stoot gaven tot de productie van de europese western.
Duitse producenten namen al jaren geleden het initiatief tot de productie van films gebaseerd op de boeken van Karl May en alle films met Winnitou en Old Shatterhand als hoofdfiguren, werden een groot succes zowel in Europa als daar buiten.
Van Karl May en de indianenfilm is het maar een stap naar de echte western, en, wakker geschud door de minder goede resultaten met de agentenfilms, en het grote succes van de Karl May-films werpen de italiaanse producenten zich op de western, met, en dat moet gezegd worden, groot succes!
De kwaliteit van deze veelal in Zuid-ltalië of Yougoslavië opgenomen westerns is in vergelijking met de amerikaanse uit de beste tijd, zeer goed te noemen, en zonder enige twijfel zijn er twee punten waarop de italiaanse westerns de amerikaanse overtreffen, nl. in actie en in wreedheid.

Aan de lopende band verlaten de westerns de italiaanse studio’s en de productie in 1967 van meer dan 60 films in dit genre is hoger, dan het aantal westerns in Amerika in één jaar geproduceerd en aangenomen mag worden dat deze situatie zich nog wel enige jaren zal handhaven, hoewel … de opvolger van de western ligt al weer op de loer!
Een van de italiaanse producenten 2 kreeg in juni 1967 nl. wat oud reclamemateriaal in handen van een duitse film uit 1955, waarin een naakt meisje in de jungle leefde. Het betrof hier de film “LIANE HET MEISJE UIT HET OERWOUD” 3 met in de hoofdrol de jeugdige Marion Michael 4. Het beeld liet de producent niet meer los en na enige weken stond zijn plan vast, hij ging een oerwoudfilm maken met een meisje als hoofdpersoon. Voor de vrouwelijke hoofdrol koos hij na nauwkeurige selectie een 22-jarige, in Rome wonende deense actrice Kitty Swan 5, die zich bereid verklaarde de rol op zich te nemen. Zo ontstond de film “GUNGALA DE MAAGD VAN HET OERWOUD” 6 en gezien het succes dat de film bij zijn première oogstte zou het niet verwonderlijk zijn, wanneer dit genre straks de western als kassamagneet gaat opvolgen.

[…]


[1]In: Vrije Stem : onafhankelijk weekblad voor Suriname, 3 juli 1975.
[2]Bedoeld wordt Fortunato Misiano (* 11 oktober 1899 , † 11 februari 1976), een Italiaanse producent van tientallen spektakelfilms in de B-categorie, zoals „Golia e il cavaliere mascherato”, „Sansone contro il Corsaro Nero”, „Sansone contro i pirati”, „Zorro contro Maciste”, „Ercole contro i tiranni di Babilonia”, „Ercole contro Roma”, „Golia alla conquista di Bagdad”, „Sansone e il tesoro degli Incas”, „Superseven chiama Cairo”, „Delitto a Posillipo”, „Un milione di dollari per 7 assassini”, „Zorro il ribelle”, „Gungala, la vergine della giungla” en „Samoa, regina della giungla”.
[3]Oorspronkelijke, Duitse titel: „Liane, das Mädchen aus dem Urwald”. Een vervolgfilm, „Liane, die weiße Sklavin”, had een jaar later beduidend minder succes.
[4]Marion Michael (artiestennaam van Marion Ilonka Michaela Delonge, * 17 oktober 1940 , † 13 oktober 2007) was een Duits actrice en zangeres. Zij speelde o.m. in „Liane, das Mädchen aus dem Urwald”, „Der tolle Bomberg”, „Liane, die weiße Sklavin”, „Es war die erste Liebe”, „Bomben auf Monte Carlo”, „Schlußakkord”, „Das Gänsemädchen von St. Cœur”, „Davon träumen alle Mädchen” en „Jack und Jenny”.
[5]Kitty Swan (artiestennaam van Kirsten Svanholm, * 25 mei 1943) is een Deens actrice die in de jaren ’60 en ’70 aan talrijke films meewerkte, zoals „I criminali della galassia”, „Agente 3S3 Massacro al sole”, „Perry Grant, agente di ferro”, „Tecnica di un omicidio”, „OK Connery”, „Gungala, la vergine della giungla”, „Gungala, la pantera nuda”, „Barbarella” en „Zan, re della giungla”.
[6]Oorspronkelijke, Italiaanse titel: „Gungala, la vergine della giungla”. Een vervolgfilm, „Gungala, la pantera nuda”, had een jaar later beduidend minder succes.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website