in utrechts bioscopen
Winnetou: om oef tegen te zeggen


anoniem 1


FILMS als Winnetou het grote opperhoofd (City) doen ons altijd denken aan die verhalen waarin een personage uit vroeger eeuwen over wordt geplaatst in onze tijd om na een reis van verbazing tot verbazing over de wonderen van deze eeuw uiteindelijk weer opgelucht te vervagen in de veilige schemer van het verleden.

Het is inderdaad de vraag of de volmaakte helden uit onze jeugd van het kaliber van Winnetou, de edele roodhuid, en zijn even perfecte bloedsbroeder ,Charley’ Old Shatterhand wel thuishoren op ’t witte doek van deze tijd, die om maar iets te noemen de psychologische western voortbracht. Deze tweede Karl May film van Duits-Joegoslavische makelij neemt de twijfel niet helemaal weg.
De optelstom van een voormalig film-Tarzan (Lex Old Shatterhand Barker) plus ’n sympathieke Fransman met bronzen gelaatskleur (Pierre Winnetou Brice) plus enkele tientallen stuntlieden die zich desgewenst uit het zadel laten schieten plus 200 pruiken, 370 pijlen en 180 tomahawks geeft namelijk nog niet noodzakelijk ’n authentieke Karl May.
Het resultaat is in ieder geval wèl een Indianen-film met uitzonderlijk veel vechten en een geheel eigen karakter, waarin een paar scènes voorkomen die we niet licht zullen vergeten. Zoals wanneer een prachtig overjarig IJzeren Paard van een locomotief een saloon falikant aan splinters rijdt. Zoals de doodstrijd van de aartsschurk Santer (uitstekend getypeerd door Mario Adorf), aan een hand hangend aan een blinkend witte rots met beneden zich de speren van de op wraak beluste Apachen. Zoals de strijd op leven en dood tussen Old Shatterhand en het opperhoofd der Apachen Intschu-Tschuna op de Rio Pecos.
Afgezien dus van het misschien wat sentimentele bezwaar van iemand die opgroeide met Karl May, dat de schilderachtige dalen van Joegoslavië, waar deze film werd opgenomen, geen Wilde Westen zijn, is dit een stukje filmspektakelwerk geworden om Oef tegen te zeggen.


[1]In: Utrechtsch Nieuwsblad, 11 september 1964.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.