Boeken voor de kinderschoen • allemaal avontuur

anoniem 1


[…]

Tenslotte werd bij Elsevier een nieuwe reeks begonnen, die de roem van Karl May niet kan doen vergeten maar toch een aanvaardbare poging doet de grote Duitse indianenschrijver terzijde terzijde te streven.
„Winfair” is de held van de schrijver Ray Franklin 2 en in zijn onstuimige avonturen komen alle bekende situaties voor, die een vorige generatie uit het bed hield dank zij Old Shatterhand en de zijnen. Hoewel er een nieuw element is toegevoegd: Wat natuurbeschrijving en wat aandacht voor zeden en gewoonten van de Indianen 3.

[…]


[1]In Algemeen Dagblad, 27 november 1962.
[2]Ray Franklin (pseudoniem van Frans Jozef Linnartz, * 1907 , † 1987), een Nederlandse schrijver, die ook boeken over de West, waar hij jaren lang onderwijzer was geweest, publiceerde onder het pseudoniem Gabriël Gorris. Zijn kinderboeken, waaronder de tiendelige Winfair-serie, schreef hij onder het pseudoniem Ray Franklin.
[3]Dat element is helemaal niet zo nieuw: die natuurbeschrijvingen en aandacht voor de zeden en de gewoonten van de indianen komen bij Karl May ook rijkelijk voor, alleen niet allemaal in de ingekorte versies die tot 1962 op de markt waren, maar vanaf ongeveer een half jaar voor het verschijnen van dit artikel verschenen de geautoriseerde, onverkorte vertalingen bij het Het Spectrum!Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website