Van zilverbuks tot kaliber .45

door Winnie Robijns 1Karl May: ouderdomsportret

LEEST de nieuwe generatie nog romantische verhalen over Indianen, vriendschap, en trouw ?
Blijkbaar zien uitgevers er iets in, om de verhalen van Karl May weer uit te geven, aangepast aan de moderne tijd door de vorm. In plaats van een dikke turf, nu een nette dunne pocket.
Doen de uitgevers dit om de ouderen weer eens een genoeglijke avond te bezorgen, of is het de bedoeling dat de moderne jeugd zich weer gaat interesseren voor Indianenverhalen? De meningen over de Karl May boeken lopen uiteen van: ouderwetse rommel” tot „meesterlijke boeken, die je wel lezen moet, of je wilt of niet.”
Op mijn vraag: „Hoe vindt u Karl Mays boeken voor de moderne jeugd”, kreeg ik het antwoord:
Deze boeken zijn fantastisch voor deze tijd, waarin zoveel kritiek geleverd wordt op de jeugd die te veel naar de televisie kijkt of in de bioscoop zit, en die zijn fantasie niet meer gebruikt.
Bij de boeken van Karl May moet je je fantasie gebruiken, het staat vast dat hij dit ook heeft gedaan. „Lezer, heeft u weleens uw ogen vol zand gehad?” Zo betrekt May zijn lezers in het verhaal. Je krijgt een zanderig gevoel in je ogen, maar met tranende ogen lees je dapper verder. Plotseling krijg je een klap met een geweerkolf op je hoofd, versuft blijf je liggen; als je bij komt lig je gebonden aan handen en voeten, verlaten in de woestijn. Gieren cirkelen boven je hoofd en komen steeds dichterbij ... Misschien kan je op deze manier je fantasie de vrije loop laten, ik geloof dat ik dan Karl Mays boeken zou verkiezen, boven gangsterverhalen.
Ik krijg liever een klap met Old Shatterhands „Beredoder” of „Zilverbuks”, dan dat ik „plop” hoor en mijn vriend, waarmee ik op de tram sta, in elkaar zakt, neergeschoten door een Browning, volautomatisch, met geluidsdemper.


[1]In: Utrechtsch Nieuwsblad, 4 april 1962.
Ingezonden brief in de rubriek ‘nieuwe generatie’?Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website