KARL MAY EN POCKETS

anoniem 1

VIJFTIG jaar na de dood van een schrijver vervallen de auteursrechten op zijn werk. Is dit werk of een deel daarvan nog verkoopbaar, dan verschijnen er meestal bij een aantal uitgevers herdrukken in goedkope series of als pocket. Waarom niet, de wet laat dit toe. Maar uitgeven is volgens de Engelse uitgever Frederic Warburg 2 ‘een beroep voor heren’ en er wordt door deze mensen meestal overleg gepleegd als de auteursrechten vervallen. De uitgever die zich tientallen jaren ingespannen heeft om het werk van een auteur levend te houden ziet opeens dat er kapers op de kust zijn. Door overleg wordt dikwijls een compromis gesloten. Er bestaat ook in dit vak zoiets als collegialiteit.
Maar nu is er iets scheef gegaan ..... In het Nieuwsblad voor de Boekhandel van 14 december j.l. kondigt de Utrechtse uitgeverij Het Spectrum (van de Prisma boeken) een serie van 25 Karl May Pockets met o.a. de volgende woorden aan: ‘Een halve eeuw geleden stierf Karl May. Daarom verschijnen nu de Karl May Pockets.’ De firma H. J. W. Becht 3 in Amsterdam, vanouds de uitgever van 20 Karl May-boeken, heeft van Het Spectrum nooit iets hierover gehoord. Zelfs geen verzoek om de vertalingen over te nemen. Nee, Het Spectrum laat nieuwe vertalingen maken en zwijgt tot de kust vrij is en maakt het dan laconiek bekend. De firma Becht betreurt deze niet fraaie handelwijze zeer, maar kan er verder niets aan veranderen .


[1]In: Vrij Nederland, 30 december 1961.
Onder de titel „Elders geknipt • Karl May” werd dit artikel – met bronvermelding – op 3 januari 1962 overgenomen door de Friese koerier : onafhankelijk dagblad voor Friesland en aangrenzende gebieden.
[2]Frederic Warburg (voluit: Fredric John Warburg, * 27 november 1898 , † 25 mei 1981) was een Brits uitgever, die o.a. „Animal Farm” en „Nineteen Eighty-Four” van George Orwell (pseudoniem van Eric Arthur Blair, * 25 juni 1903 , † 21 januari 1950) uitgaf, plus de Engelstalige versies van de boeken van Thomas Mann (voluit: Paul Thomas Mann (* 6 juni 1875 , † 12 augustus 1955) en Franz Kafka (Tsjechisch: František Kafka, Hebreeuws: אנשיל (Anschel), * 3 juli 1883 , † 3 juni 1924), maar ook – tamelijk opmerkelijk voor iemand van Joodse komaf – van „Mein Kampf”.
[3]Herman Johan Wilhelm Becht (* 25 maart 1862 , † 26 februari 1922) was aanvankelijk handelsreiziger voor Van Holkema & Warendorf, maar al in 1892 vestigde hij zijn eigen uitgeverij in Amsterdam. In het logo van de uitgeverij stonden de initialen H.J.W.B. voor de zinsnede „Hebt In Werken Bevrediging”. In 1986 werd de uitgeverij overgenomen door Johannes Hendricus Gottmer (* 1902 , † 1974: Gottmer Uitgevers Groep) in Haarlem; de boeken van Becht verschijnen echter nog steeds onder hun eigen naam.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website