GEPROJECTEERD …

LEEUW VAN BABYLON


anoniem 1

Een avontuurlijke Karl-May verhaal is verfilmd en wel te bekijken in het Palace-theater 2, waar de film „De leeuw van Babylon” 3 draait. Het is een iewat onbenullig verhaal moeten we zeggen, doch omdat deze film het predikaat „geschikt voor alle leeftijden” heeft gekregen, moeten we daar de makers maar niet hard om vallen.
Avonturen beleven Kara ben Nemsi en zijn getrouwde Halef Omar in een zo overstelpende mate, dat wij een kolom nodig zouden hebben om ze te beschrijven. (De film neemt er ook ruim de tijd voor). Het zwakste element in de geschiedenis, die de jacht op een smokkelaarsbende en een stelletje corrupte overheidsdienaren in de schaduw van de tempel te Babylon behandelt, is de humor. Dat is jammer, want Karl May heeft daar juist zoveel aandacht aan besteed. In de film wordt, wat in de boeken nog voor zot kan doorgaan, al te gemakkelijk tot clownerie. Maar goed, voor de laatste vakantiedagen is de verkleedpartij van zoveel acteurs in een kleurige entourage toch nog best te verteren. Er steekt geen cent kwaad in ’t verhaal. Het goede wordt beloond en de schurken sterven categorisch.


[1]In: Arnhemsche Courant, 27 augustus 1960.
[2]Het Palace-theater was van 1927 tot 1994 een bioscoop aan de Bakkerstraat 56 in Arnhem.
[3]Der Löwe von Babylon” was de zesde (niet al te succesvolle) verfilming naar de boeken Karl May uit 1959. Regisseurs waren Johannes Kai (voor de Duitse versie) en Ramón Torrado (voor de Spaanse versie, „En las ruinas de Babilonia” genaamd).
De hoofdrollen waren weggelegd voor Helmuth Schneider (Kara Ben Nemsi), Georg Thomalla (Hadschi Halef Omar), Theo Lingen (Sir David Lindsay), Fernando Sancho (Prof. Ignaz Pfotenhauer), Mara Cruz (Säfa), José Manuel Martín (Aftab), Xan das Bolas (Spion Abdullah), Francisco Montalvo (Osman Pascha), Antonio Casas (Dosorza (sic!), José Riesgo (Ali), Ángel Álvarez (Kepek), Francisco Bernal (Offizier) en José Sepúlveda (Sandschaki).Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website