Slavenkaravaan

anoniem 1In Slavenkaravaan (SCALA) komt een Karl May-
verhaal uit onze jongenstijd aan de orde.

REGISSEUR Georg Marischka heeft een verhaal van Karl May doen herleven op de film, die deze week in SCALA te zien is, nl. „Slavenkaravaan”, een verhaal dat zich afspeelt aan beide zijden van de boven-Nijl. Een mengeling van avontuur, romantiek en humor, waarin Kara Ben Nemsi de held uit vele boeken van Karl May de hoofdfiguur is.

Onverschrokken, heldhaftig zit hij de gevreesde slavenhandelaar Abu el Mot op de hielen, wordt in talloze avonturen gewikkeld, maar weet, geholpen door zijn onafscheidelijke metgezel Halef Omar, steeds als overwinnaar – zij het vaak ook op het alleruiterste nippertje – een gruwelijke marteldood te ontspringen.
Eigenlijk zijn de verhalen van Karl May uit de tijd, maar er zijn generaties geweest, die zijn boeken hebben verslonden. Regisseur Marischka heeft de film aangepast aan de tegenwoordige tijd, dat wil zeggen, hij heeft – om de huidige generatie te plezieren – het geheel overdadig overgoten met een „humoristisch” sausje, zodat men meer plezier heeft om de dwaze situaties die Hadschi Halef Omar en Sir David Lindsay, resp. uitgebeeld door Georg Thomalla en Theo Lingen, veroorzaken, dan om het feitelijke verhaal, dat in een kwasie Oosterse sfeer speelt.
Viktor Staal speelt de rol van Kara Ben Nemsi, Mara Cruz die van een haremmeisje, dat door Kara Ben Nemsi wordt bevrijd.


[1]In: Utrechtsch Nieuwsblad, 19 december 1959.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.