Prinselijke bijdrage in speciale Delta

anoniem 1

Ter gelegenheid van de Hudsonherdenking 2 in Amerika heeft het Nederlands instituut voor Internationale Culturele betrekkingen een extra nummer uitgegeven van het tijdschrift Delta, waarvan een in perkament gebonden exemplaar maandag aan President Eisenhower 3 is aangeboden.

Prins Bernhard 4, die een soortgelijk exemplaar ontvangen heeft, is een van de medewerkers aan dit nummer van Delta. Hij heeft een bijdrage geschreven over de groei van de geestelijke band tussen de Verenigde Staten en Europa sinds het begin van de tweede wereldoorlog.
In 1941 heeft Prins Bernhard de Verenigde Staten voor het eerst bezocht: „Mijn ideeën over God’s own Country waren gedeeltelijk gevormd door het lezen van de boeken van Karl May”, schrijft hij. Hoever stonden we in die dagen van elkaar, concludeert hij naar aanleiding van een korte beschouwing over het leven in Amerika waar de oorlog toen nog allerminst levende realiteit was.
Sindsdien heeeft Prins Bernhard 24 bezoeken aan de Verenigde Staten gebracht (misschien kunnen ’t er 25 zijn zegt hij zelf) en steeds sterker heef hij in de achttien jaar die sinds dat eerste bezoek verlopen zijn, het atlantisch bewust zijn van de Verenigde Staten zien groeien.
Een korte beschouwing over de Amerikaanse manier van leven („bepaald te gehaast naar mijn smaak”) en over de openhartigheid van de Amerikanen besluit de prins met een anecdote over het officiële bezoek dat koningin Juliana en hij aan de Verenigde Staten gebracht hebben.
Overal waar ze gingen waren ze omringd door politiemannen. Maar dat belette een Amerikaan met een geweldige hoed op niet door het politiecordon heen te breken, de deur open te rukken van de auto en koningin Juliana te vragen: „Mevrouw bent u ooit in Texas geweest?” Naar waarheid antwoordend kon ze niet anders dan nee zengen, waarop haar trots werd meegedeeld: „Dan hebt u de Verenigde Staten niet gezien.”
In een humoristische bijdrage over het kleine landje karakteriseert Godfried Bomans 5 de reden dat iedereen zo van Nederland houdt: ’t komt doordat we er niet op aankomen.
Van de verdere inhoud valt nog aan te stippen een artikel met illustraties in kleuren over de schilders Piet Mondriaan 6 en Willem de Kooning 7, ’n fotoreportage van Cas Oorthuys 8 en een geestige tekeningenserie van Jo Spier 9: waarom ik me in New York gelukkig voel.
Na afloop van haar Amerikaanse reis zal een in rood leer gebonden exemplaar van dit Hudsonnummer van Delta aan Prinses Beatrix 10 worden aangeboden.


[1]In: Utrechtsch Nieuwsblad, 15 september 1959.
[2]Henry Hudson (* ± 1565 , verdwenen op 23 juni 1611) was een Engelse zeevaarder en poolonderzoeker; zijn derde en vierde ontdekkingsreis op zoek naar de Noordoostelijke en Noordwestelijke Doorvaart maakte hij in dienst van onze Verenigde Oost-Indische Compagnie.
[3]Dwight D. Eisenhower (voluit: Dwight David Eisenhower, bijgenaamd „Ike”,* 14 oktober 1890 , † 28 maart 1969) was een Amerikaans vijfsterrengeneraal, opperbevelhebber van de Geallieerde strijdkrachten in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en politicus. Van 1953 tot 1961 was hij de 34ste president van de Verenigde Staten namens de Republikeinse Partij.
[4]Prins Bernhard (voluit: Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter, Prins der Nederlanden, Prins van Lippe-Biesterfeld, geboren als Bernhard Friedrich Eberhard Leopold Julius Kurt Carl Gottfried Peter Graf von Biesterfeld, * 29 juni 1911 , † 1 december 2004) was de prins-gemaal van koningin Juliana (voluit: Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg, prinses van Lippe-Biesterfeld, * 30 april 1909 , † 20 maart 2004), koningin der Nederlanden van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980.
[5]Godfried Bomans (voluit: Godfried Jan Arnold Bomans, * 2 maart 1913 , † 22 december 1971) was een Nederlandse schrijver, columnist en mediapersoonlijkheid. Zijn bekendste boeken zijn „Pieter Bas”, „Erik of het klein insectenboek”, „De avonturen van Pa Pinkelman”, „Avonturen van Tante Pollewop” en de lagere school-lectuur-serie „Pim, Frits en Ida”. Van zijn hand is het artikel „Het ruikt hier naar gas. Een poging tot begrip van Karl May” in Elseviers Weekblad, 24 augustus 1963, elders op deze site.
[6]Piet Mondriaan (voluit: Pieter Cornelis Mondriaan, * 7 maart 1872 , † 1 februari 1944) was een Nederlandse kunstschilder van abstracte en non-figuratieve kunst en kunsttheoreticus.
[7]Willem de Kooning (* 24 april 1904 , † 19 maart 1997) was een Nederlands abstract-expressionistisch kunstschilder, die lange tijd vooral in de Verenigde Staten woonachtig en werkzaam was.
[8]Cas Oorthuys (voluit: Casparus Bernardus Oorthuys, * 1 november 1908 , † 22 juli 1975) was een fotograaf en Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
[9]Jo Spier (voluit: Joseph Eduard Adolf Spier, * 26 juni 1900 , † 21 mei 1978) was een Nederlands illustrator en boekbandontwerper die later emigreerde naar de Verenigde Staten.
[10]Beatrix (voluit: Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld, * 31 januari 1938) was van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 Koningin der Nederlanden; daarvoor en daarna Prinses der Nederlanden.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website