Om te rillen

anoniem 1


In de Vlaamsche „Volksgazet” lazen we de volgende vermakelijke karakteriseering van één dier avontuurlijke boeken, die zoo vaak door jongeren worden verslonden:

Een boek, waarin iets gebeurt

Een Duitsch schrijver over vroegere en hedendaagsche zeden heeft nagerekend, dat men in één enkelen roman van Karl May lezen kan hoe 1600 menschen worden doodgeschoten, 240 gescalpeerd, 219 vergiftigd door gas of ander gift, 68 door vuistslagen gedood, 130 doodgeschoten, 16 verdronken, 8 den hongerdood prijs gegeven, 4 laat hij door krokodillen verslinden, 2 mannen en een vrouw aan een boom hangen boven een krokodillenvijver, 3 door gif krankzinnig maken, 2 den buik opensnijden, 1 als voer voor de ratten werpen, 1 wordt geblinddoekt op een houtvlot in de rivier gezet, 1 levend begraven en 1 geworgd. Voorts laat hij, voor afwisseling, 2 menschen als slaven verkoopen in Afrika, 23 bewusteloos ranselen, 12 bewusteloos maken door ze de keel toe te knijpen, 12 dito door kolfslagen en 30 door schoppen. Gekneveld worden er 10, door dolksteken verwond 6. Twee menschen snijdt men de handen af. Vier vrouwen worden verleid, een wordt geweld aangedaan, een man krijgt 50 stokslagen, 3 mannen worden gefolterd, 3 worden de oogen uitgestoken, 2 zoo lang gekriebeld tot ze gek worden, 1 wordt er opgehangen aan een kraantrekker, 1 zieke wordt in de sneeuw gelegd, om zoo dood te vriezen, 1 wordt er een gat in den schedel geboord, 1 neus en ooren afgesneden en gescalpeerd en nog vijf andere gruwelen worden uitvoerig beschreven. Totaal der dooden: 2293. Aantal bladzijden: 2612. Aantal lezers: duizenden en duizenden.


[1]

In: Voorwaarts, 13 april 1922.
Vrijwel letterlijk (vanaf „Een Duitsch schrijver ...”) heeft ditzelfde verhaal gestaan in o.a.:
Nieuwe Rotterdamsche Courant (24 maart 1922), onder de titel „Weekbladen” (met de vermelding dat het stuk is overgenomen uit het blad De Vrijheid);
De Tribune (25 maart 1922), onder de titel „Het gif der „Beschaving””;
De Sumatra-Post (12 mei 1922), onder de titel „Persklanken”.
Alleen over het lot van die 130 man zijn de diverse kranten het niet helemaal eens: Voorwaarts houdt het erop dat ze zijn „doodgeschoten”, de andere drie houden het op „doodgestoken”; Voorwaarts en De Sumatra-Post hebben het over „nog vijf andere gruwelen”, maar De Tribune en NRC spreken zelfs van „nog vijftig andere gruwelen”. De Tribune en NRC tenslotte voegen er nog aan toe dat de roman uit 109 afleveringen bestond.
Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.